Att spela i band

musik-barn-johanna-wulff-5_x_700x0xAtt spela i ett band är en dröm för många. I synnerhet att spela i ett väletablerat band och för många är det också en dröm att kunna leva på musiken. Inget band börjar dock på topp utan i de flesta fall nere i en källare eller i ett garage.

Att starta ett band

När man bestämt sig för att starta ett band är det vanligast att man ser sig om i sin vänkrets efter någon som skulle vilja vara med i bandet. Det finns också hemsidor där man kan annonsera efter medlemmar. Det första man som nytt band måste göra är diskutera kring vilka mål bandet ska sätta upp. Exempelvis kanske man vill komma ut och spela för publik inom ett halvår, skriva två egna låtar eller kanske spela in musik att lägga ut online för att få lyssnare. Oavsett vilka mål man sätter upp är det viktigt att alla är överens då det annars kan skapa konflikter.

Repa

När man spelar i band repar man tillsammans, man övar in låtar, skriver musik och texter för att i ett senare skede spela in och/eller spela live. Många repar i egna lokaler men det finns även studieförbund på de flesta orter som brukar tillhandahålla fullt utrustade replokaler (trumset, gitarr, bas, keyboard, mikrofoner) mot en månads- eller kvartalsavgift. Som band brukar man komma överens om hur många gånger per vecka man vill repa. Öva in låtar mm görs ofta på egen hand.

Spela live

Att spela live är många bands stora mål. Är man medlem i studieförbund brukar de vara bra på att anordna spelningar. Ett annat tips är att erbjuda sig att spela på nya musikfestivaler för resekostnad och mat, tills man blir etablerad och får erbjudanden att spela mot betalning.

Kreativitet är hälsosamt

Att spela musik och arbeta kreativt är bra för hälsan och spelar man i band får man även goda vänner att umgås med varje vecka. Gillar du musik och kan spela ett instrument, prova på att spela i band!