Frilansande musiker

inabisel_phixrSverige är ett fantastiskt musikland med många duktiga artister, låtskrivare och musiker. Som musiker är det dock inte så vanligt att vara fast anställd. Det går att få anställning i t.ex. en kör, orkester eller som kyrkomusiker, men det är mycket vanligt att man som musiker frilansar.

Konserter med frilansmusiker

Många frilansmusiker har konserter som en del av försörjningen. En del är soloartister inom sång och har konserter i t.ex. kyrkor eller deltar tillsammans med andra artister på olika typer av konserter, t.ex. julkonserter. Andra duktiga musiker ackompanjerar andra artister. På många konserter behövs ett band med pianist, trummis, basist, gitarrist o.s.v. Alla deltagare i bandet är ofta frilansmusiker.

Frilans vid speciella tillfällen

Många människor önskar ha musikaliska inslag på bröllop, fester, dop eller begravningar och anpassa musiken efter eget tycke och smak. I ett stort utbud av frilansmusiker kan man få alltifrån stråkkvartetter till solosång med just den egna favorittolkningen av en låt. Det är oftast lättare att ha en frilansmusiker på t.ex. en begravning eftersom denne/denna är utomstående och dessutom professionell och därför har lättare att framföra något eller några musikstycken på en känslosam begravning utan att darra på rösten eller handen.

Arrangörer, sångpedagoger och körledare

Många frilansmusiker är begåvade inom ett flertal grenar av musiken och är mångsysslare. En frilansartist inom sång arbetar oftast inte bara som soloartist utan kan varva det egna musicerandet genom att som sångpedagog eller körledare utveckla andra som också vill sjunga. Att arrangera olika stycken, anpassa dessa till en fyrstämmig kör och skriva ned tydliga noter är något som vissa frilansande körledare kan.

Oregelbundna arbetstider

Arbetet som frilansande musiker är ofta mycket givande, men kan vara slitigt på grund av oregelbundna arbetstider. Konserter är oftast koncentrerade till julperioden när det är högsäsong för både julkonserter med soloartister och körer. Många konserter och repetitioner ligger på kvällstid och helger året runt för att andra med “vanliga” arbeten ska kunna komma som åskådare.