Kända orkestrar utomlands

bulgarian_national_radio_symphony_orchestraProfessionella orkestrar finns i de flesta länder och brukar spela på stora konserter, antingen själva eller tillsammans med inhemska eller internationella storstjärnor. De mest kända internationella orkestrarna är ofta av typen symfoniorkester, som också kallas filharmonisk orkester. Oftast hör symfoniorkestern eller filharmonikerna till ett visst konserthus i landet.

Symfoniorkestrar

Det finns fyra olika huvudtyper av instrument i en orkester: Stråkar, träblås, bleckblås och slagverk. Musikerna i symfoniorkestern sitter ned och spelar efter noter för respektive instrument, som står i notställ framför varje musiker.

Wienerfilharmonikerna

Orkestern Wienerfilharmonikerna (på tyska Wiener Philharmoniker) är kända bland annat för de tv-sända traditionella nyårskonserterna som spelats varje år sedan 1941 på scenen Musikverein i Wien. Det är en privat förening som driver orkestern. Musikerna kommer från operaorkestern på Wiener Staatsopera och måste ha spelat i denna i minst tre år innan de har möjlighet att komma med i Wienerfilharmonikerna.

London Symphony Orchestra

Storbritanniens stolthet heter London Symphony Orchestra och har funnits sedan år 1904. London Symphonys hemmascen är The Barbican Centre i London. Tillsammans med orkestern arbetar sedan år 1966 även en kör: London Symphony Chorus. Orkestern är bland annat känd för och har hörts över hela världen genom att ha spelat in filmmusik till ett flertal internationella storfilmer. Några exempel på filmer där London Symphony Orchestra deltagit är Harry Potter, Braveheart, Star Wars, Indiana Jones och The Queen.

Chicago Symphony Orchestra

Amerikanska Chicago Symphony Orchestra är ännu äldre än de två ovan nämnda europeiska orkestrarna. Den grundades redan år 1891. Chicago Symphony Orchestra hör till Orchestra Hall i Chicago och spelar varje år på USA:s äldsta utomhusmusikfestival: Ravinia Festival i Illinois. Orkestern har gett ut ett flertal skivor som belönats med hela 62 stycken Grammy Awards. Även Chicago Symphony har spelat in filmmusik, om än inte till lika många eller kända filmer som London Symphony Orchestra har.