Lokala orkestrar i Sverige

goteborgs-symfoniker-orkestern-toppbild_1920x860_acf_croppedSverige är ett land med en mycket stark föreningskultur. Körer och orkestrar har funnits och finns i många sammanhang, från postorkestrar till professionella symfoniorkestrar. Den kanske vanligaste formen av orkester är en som är ansluten till musikskolan. De flesta av Sveriges kommuner har en musikskola där elever får gå och lära sig instrument. En viktig del av den musikaliska utvecklingen är den att lära sig spela tillsammans med andra musiker. Därför har de flesta musikskolor också minst en orkester ansluten till sig. En symfoniorkester som spelar både klassisk musik och arrangemang av moderna låtar eller jazz är en vanlig företeelse.

Studentorkestrar finns i de flesta städer med universitet eller högskola. Den äldsta nu spelande studentorkestern sägs vara Hornboskapen, ansluten till Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala. Denna orkester med brassinstrument och piccolaflöjt har spelat till dans, marsch, spex och till fest sedan någonstans kring 1846. Studentorkestrar kan vara symfoniorkestrar, blåsorkestrar, storband, funkband och mycket mer.

Störst var orkesterkulturen under första hälften av 1900-talet. Då fanns inte den grammofonkultur som finns idag, och inga högtalare kunde få ljudet från en grammofon eller radio att nå ut till hundratals personer på samma plats. Orkestern var alltså mycket viktig och många orkestrar turnerade runt i landet i så kallade folkparker. I folkparken dansade man och förlustade sig, samt lyssnade till levande musik i form av orkestrar. De spelade den musik som var på modet: schlager, swing, rockabilly och andra genrer från denna tidsålder. Förutom dans kunde man i folkparken också se varietéteater, revyer, operetter och andra typer av skådespel. Folkparkerna instiftades av nykterhetsrörelsen, och var platser där det inte serverades sprit. Detta för att komma ifrån att ungdomsgäng samlades tillsammans med spelmän i någon avkrok och spelade och drack, slogs och betedde sig allmänt odrägligt. Sedan var det ofta så att unga liksom gamla hade med sig sprit utifrån, som konsumerades mer eller mindre i lönndom.