Musik på radio

radio-alzheimers-musicI dagens digitala tid kan all musik hittas på Internet med ett klick. Trots detta lever radiostationerna fortfarande kvar och frodas. De flesta radiokanaler finansieras genom reklamintäkter medan några svenska radiokanaler finansieras av svenska staten.

Utbudet av musik

Utbudet av musik varierar på de olika kanalerna då de nischar in sig olika. Det finns radiokanaler som fokuserar på äldre musik och har då målgruppen äldre personer. Den populäraste mainstream musiken spelas på en del kanaler och vissa radiokanaler spelar bara en viss genre eller musik från vissa årtionden.

Vem bestämmer vilken musik som spelas på radio?

Det är inte helt enkelt att förklara vem som bestämmer över vilken musik som ska spelas på radio. Oftast handlar det om att skivbolag har kontaktpersoner som kommer överens med olika radiostationer om att spela vissa låtar under en viss tidsperiod. Om låtarna sedan får positiv respons fortsätter de att spelas. En del radiokanaler låter sina lyssnare rösta på vilka låtar de tycker bäst om och lägger till nya låtar, så kallade “bubblare”, varje vecka och de som tar sig in på listan får mer speltid. Andra radiokanaler, ofta de med bas online, så kallade webbradiostationer, spelar mindre etablerade band för att ge dem publicitet och samtidigt slippa betala höga avgifter. Ibland skickar också band in sina demos eller färdiga inspelningar till radiostationer för att få speltid. Det var dock vanligare före Internets tid då band numera kan släppa sin musik gratis på Internet och genom marknadsföring få lyssnare.

Varför lyssna på radio?

En del personer ställer sig frågan: “Varför lyssna på radio när alla mina favoritlåtar finns på Internet?”. Självklart är det bra att kunna trycka på play och höra sin favoritmusik utan varken väntetid eller reklam men en del av charmen med att lyssna på radio är att upptäcka ny musik som man aldrig skulle hört annars. Är man musikintresserad är det ett jättebra sätt att vidga sina vyer utan att behöva göra så mycket research, det är bara att lyssna.